DA LI NOVI 5.0 PROTOKOL ZA SD MEMORIJSKE KARTICE KOJI PODRŽAVA 8K VIDEO ZAPISE MOŽE DA UZROKUJE NOVE KONFUZIJE?

SD-kartice-1140x660

SD asocijacija (SDA) uvela je novi standard za označavanje kasa video brzina, napravljen da identifikuje memorijske kartice koje su sposobne da podrže 8K, 4K, 3D i 360° video zapis.

Klasa brzina garantuje minimale održive performanse i sastoji od pet klasa: V6 (6 MB/sec ), V10 (10 MB/s ) , V30 (30 MB/s ), V60 (60 MB/sec) i V90 (90 MB/s ). Deo ovog SD (Secure Digital) 5.0 standarda klasa video brzina ne odnosi se samo na najnovije i buduće NAND tehnologije izrade memorije, ali su blisko povezani sa njima. Tako, V30 klasa SD memorijskih kartica je garantovano daju kontinulanu brzinu od 30 MB/sec samo u paru sa uređajem koji može da iskoristi sve relevantne metode prenosa podataka. U starijim uređajima može dati lošije performanse. Namera SD asocijacije je da proizvođači uređaja odrediti  uslove za ovu kasu video brzina, a time i kompatibilnost njihovih uređaja. Kupci bi onda tačno znaju koju memorijsku karticu kupiti.

Međutim i pored toga što ovo sve zvuči jednostavno i jasno, u praksi će istovremeno na SD memorisjkim karticama nalaze i postojeći standard intefejsa  (UHS-I i UHS-II) i dva  paralelna sistema označavanja klase video brzine (Class 1-10 i U1 / U3). Proizvođači će i dalje dodatno komplikovati stvari citirajući maksimalne brzine čitanja i pisanja koje su u relanom svetu beskorisne. Na primer, najnoviji Sony fotoaparati koji mogu da snimaju 4K video zapis u  XAVC S format, pored brzine zahtevaju i da memorijske kartica bude SDXC formata (memorijske kartice kapaciteta preko 64GB koja može da obradi veće pojedinačne fajlove). SDHC memorijske kartice i pored toga što na njima piše da su u mogućnosti da snimaju 4K video zapis u ovom slučaju će biti beskorisne.


Ova tabela bi trebala da vam pomogne oko razumevanja novog, ali i starog standard označavanja kasa video brzina.

SD_Association-627x800

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s